För chansen att få jobba

Jag har sökt sommarjobb på Securitas. Tanken är att jag ska jobba som väktare. Då går man ronder på nätterna, bemannar receptioner, bevakar grindar och annat sånt. Först blev jag kallad till en intervju. Personen som skötte intervjun gick hysteriskt snabbt och jag hade nästan svårt att hänga med i promenaden till intervjurummet. Undrar om det var något slags fystest…

Jag skulle ha med mig legitimation och personbevis och på plats fick jag skriva på papper där jag tillät att företaget hämtade ut uppgifter om mig från Länsstyrelsen. Sedan följde frågor om huruvida jag kunde bli arg och vad jag gjorde då, hur jag skulle reagera i en oväntad situation och en del andra svåra frågor där intervjuaren både var ihärdig och ibland (medvetet?) missförstående. Och så förstås de vanliga frågorna om varför man sökte, vad man gjort innan och sådär.

Intervjun gick tydligen bra. Redan under det första telefonsamtalet fick jag även boka in mig för test, så jag vet egentligen inte om intervjun var någon större sorteringsfaktor eller om den bara fanns för att se till att man inte ödslade tester på helt galna människor. Veckan efter var jag hursomhelst tillbaks på kontoret och gjorde deras tester: ett i rättstavning där man skulle läsa igenom ett antal ord och skriva om de som var felstavade, ett som testade ens förmåga att följa instruktioner av typen “stryk under siffran 7 om 1+4=5”, ett test i logiskt tänkande där man skulle fullfölja olika mönster av geometriska figurer och ett praktiskt-mekaniskt test där man fick se bilder på exempelvis kugghjul och svara på vilket håll de rullar åt, kraftfördelning och annat som fick mig att tacka stjärnorna för att jag läste fysik på gymnasiet eftersom jag har så liten praktisk erfarenhet av att bygga saker. Allt var förstås under begränsad tid och det var knappast meningen att man skulle hinna allt.  Till sist följde ett personlighetstest där man fick svara ja eller nej på 400-nånting påståenden om ens åsikter. Vissa var riktigt roliga som exempelvis “Jag har någon gång funderat över att skada mig själv eller någon annan” och frågan som försökte komma åt huruvida man på något sätt var politisk extremist. Frågorna återkom med snarlika formuleringar så att man i något fall kanske höll med och i något annat fall inte gjorde det för att formuleringarna gav gradskillnader som gjorde att man i alla fall under testtiden kunde uppfatta dem som fundamentalt olika. Jag trodde att jag med säkerhet skulle bli bortsållad när jag svarat att jag “funderat på att skada mig själv eller någon annan” och eftersom jag svarat ärligt angående alla psykologiska trubbel och den långt ifrån perfekta fysiken.

En vecka senare ringde Securitas och sa att det gått bra på testerna, mycket bra till och med. Härligt! Jag försöker fortfarande att hålla den glädjen i huvudet och inte låta den förgås av tanken “men de lär ju inte ha särskilt höga krav”. Sen blev det dags för läkarbesök med ett papper man skulle fylla i, kontroll av längd, vikt, blodsocker, blodvärde, blodtryck, syn, hörsel, och så ett urinprov för att kolla efter droger. 160 cm, för fet, möjligtvis för högt blodsocker, “skolboksblodtryck”, bra syn, bra hörsel och… ett jävligt vattnigt urinprov. Försökte två gånger men fick inte ihop tillräckligt mycket. Gick iväg två timmar och satte under den tiden i mig maaaassor med vatten. Producerade ett prov bestående av typ bara vatten så nu kommer de tro att jag är en pundare som försöker späda ut knarket.

Får väl se hur det går. De har sagt att jag är anställd om proven går igenom, och frågat om jag vill jobba natt på ett stuteri. Förhoppningsvis är det någon där om en häst rymmer eller fölar. Men de vet inte. Känns tryggt. Jag får rida iväg med den rymda hästen i soluppgången.

Tycker för övrigt inte alls om att en arbetsgivare ska ha tillgång till all denna info om min hälsa. Företaget som skötte undersökningen gjorde ingen egen bedömning utan skickade bara vidare allt till Securitas. Hur ska jag veta att de inte sållar bort mig nu, trots att jag mycket väl kan sköta jobbet, till fördel för någon med bättre hälsostatus? Hur ska jag veta att informationen om min hälsa inte tas i beaktning när jag söker en ny tjänst på företaget, eller när jag löneförhandlar? Att min feta uppenbarelse ska kunna vara en nackdel är jag med på, men att mina hälsovärden ha den möjligheten, nej tack. Men man har ju inget val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *