Världen

Har alltid tyckt att jag är en människa med koll på världen. Jag har studerat dess politik och dess natur och vadsatan jag har bott i tre världsdelar. Men ofta när jag tittar på världskartan slås jag av hur liten världen är och att det kan finnas så stora skillnader över så små avstånd. Att en bergskedja kan skilja hela kulturer och att en påhittad linje kan skilja städer trots att det finns hus som ligger mitt på denna linje. Det är häftigt att kartan kan vara grön av tropisk regnskog längs ekvatorn, för att bara en liten bit bort vara ökengul. Det är häftigt att hela mitt liv kan fyllas av det som händer här i mitt kvarter samtidigt som liven fylls på motsvarande sätt för människor runtom hela världen… på platser som jag trots att det finns snabba flygplan, bara kan drömma om att besöka. Känner mig lite dålig som inte vet vad hur skolorna funkar i Rio eller vad man gör en tisdagkväll i Lagos. Å andra sidan vet jag inte om hjärnan skulle klara av att veta allt sånt heller. Undrar om man som människa verkligen är mogen för en världskarta… har jag verkligen hjärnkapacitet nog för att bry mig om vad som händer på andra sidan jorden, samtidigt som jag engagerar mig i vad som händer här?

 

 

Och: jag sa upp mig från jobbet som väktare, efter en dags utbildning. De är arga på mig. Jag är också arg på mig men inte så mycket för att jag sa upp mig som för att jag inte gjorde det tidigare. Och jo jag är arg för att jag sa upp mig, eller rättare sagt för att jag nu står utan sommarjobb. Nu finns det ingen anledning att vakna förrän september då skolan börjar igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *